Contacte i informació sobre Slow Food Vallès Oriental: slowfoodvallesoriental@gmail.com
Si vols fer-te soci clica aquí

dilluns, 22 de febrer del 2010

Tast de mongetes

El dissabte 20 de febrer es va fer el tast de mongetes i l’assemblea del convivium SlowFood Vallès Oriental.

Primer el Pep va fer una explicació de les mongetes que tastaríem, totes semblen de la mateixa família, però tenen noms diferents. Cal veure si hi ha diferència de gustos i textures o bé si totes o algunes, tot i tenir noms diferents podrien ser la mateixa. En qualsevol cas, no es tracta d’un concurs, si no d’apreciar gustos i investigar sobre les denominacions. També va fer ènfasi en que la possibilitat de tastar aquestes mongetes és gràcies a persones que les han seguit cultivant i mantenint, tot i la preponderància de la mongeta del ganxet que en les últimes dècades s’ha imposat com a la més fina i valorada.


Aquest és el llistat de mongetes que vem tastar:
  1. Genoll de Crist (Llerona)
  2. Ull de Perdiu (l'Ametlla del Vallès)
  3. Or i plata (Lliçà d'Amunt)
  4. Or i plata (Martorelles)
  5. Or i plata (Bigues)
  6. Ull de perdiu (Samalús)
  7. Pilarica (Segovia)
Primer les vem observar en sec, posades en platets amb el nom corresponent, per veure les diferències en color, forma de la taca, etc.


A continuació va començar el tast. Per fer-lo es va fer servir uns platets d'aperitiu i una cullerta.


Es van fer molts comentaris i no sempre coincidents, tot i que, en general, es van trobar força coincidències.

En algunes ocasions potser el fet de ser pelluda, per exemple, podia venir de no ser mongeta de l'any i no pas de la varietat.

Resum d'opinions:
  1. Genoll de Crist: Gustosa, per guisar potser amb cloïses, una mica farinosa, textura irregular.
  2. Ull de Perdiu: Gust suau, poc pelluda, dolça, cremosa, per amanir, retira a la del ganxet.
  3. Or i plata: Menys gustosa, descafeinada, potser més vulgar, poc fina.
  4. Or i plata: Diversitat d'opinions, des de patatosa i vasta fins a molt gustoses, forta i intensa, adequada per guisar amb porc.
  5. Or i plata: la més farinosa de totes, poc gustosa tot i que se li troba un gust a castanya, algú opina que no val la pena.
  6. Ull de perdiu: textura que explota a la boca, poc gustosa d'entrada però deixa un gust al final.
  7. Pilarica: Poc gustosa, poc consistent, és com industrial, potser ha estat la forma de cultivar-la, la zona, però es poc apreciada.

Per acompanyar el tast: vi del Montsant, ceba de figueres amanida, oli dels Omells de na Gaia i de La Garriga, patates del Buffet d'un pagès de Palou i botifarres de pebrot i hiperbòries.

Val a dir que en aquesta trobada ens van acompanyar nous simpatitzants i possibles socis de l'Slow Food Vallès Oriental.

A continuació es va fer l'assemblea de la qual ja en farem el resum corresponent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada